Les Trinxeres

Pocs anys després d’acabar la Guerra Civil (1936-1939), la línia fronterera es va veure alterada per la presència d’elements llibertaris pertanyents a la CNT, coneguts amb el nom de maquis, que feien incursions de sabotatge des de França. Malgrat que el terme de Sant Climent Sescebes no ratlla la frontera, n’hi havia per la zona de Requesens, cosa que va fer que es reforcés la presència de la Guàrdia Civil que tenia la caserna central de la zona a Sant Climent.

Aquest fet, unit a la situació de la II Guerra Mundial amb la caiguda d’Alemanya, va fer que, per protegir la frontera, el govern espanyol es plantegés la construcció a la muntanya d’una línia de nius de metralladores units per trinxeres. A tal fi, el 1944, es va instal·lar a Sant Climent un regiment d’elit (el “Jaen 25”) que va iniciar aquests treballs a la Serra d’en Cintet i al Collet de les Feixetes.

Avui encara són visibles: Cal anar fins a Vilartolí.

De Vilartolí de baix, creuant la riera, i continuant per darrere les últimes cases es troba el de la Serra d’en Cintet.

De Vilartolí de dalt, en direcció Requesens, cal seguir per un camí que surt a uns 200 m a la dreta de la darrera casa, per arribar als del Collet de les Feixetes.